Baca petikan di bawah, kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya.
Di negara kita ada banyak jenis udang. Antaranya ialah udang harimau, udang galah, udang batu dan udang kara. Udang harimau merupakan sejenis udang yang sangat digemari oleh orang ramai. Udang harimau mempunyai kulit berbelang-belang. Oleh sebab itulah udang ini dikenali sebagai udang harimau.
Saiz udang harimau lebih besar jika dibanding dengan udang-udang lain. Walau bagaimanapun, udang harimau biasa tidaklah sebesar udang galah atau udang kara dewasa. Ukuran udang harimau dewasa lebih kurang tujuh hingga lapan sentimeter panjang. Walaupun kulitnya berwarna kehitam-hitaman, apabila dimasak, kulit udang ini bertukar menjadi merah.
Tentang rasanya, udang harimau ini tidak kurang enaknya. Udang harimau boleh digoreng, dibuat sambal ataupun dimasak dengan sebarang cara. Di negara kita, udang harimau diternak di kolam-kolam besar biasanya berhampiran laut. Udang harimau tidak boleh hidup di dalam air tawar.
1 Apakah yang akan berlaku jika udang harimau digoreng?
A kulit udang harimau akan menjadi merah jambu
B Kulit udang harimau akan bertukar menjadi merah
C Kulit udang harimau akan menjadi keras dan rapoh
D Kulit udang harimau akan menjadi warna kehitam-hitaman
2 Mengapakah udang harimau dikenali dengan nama tersebut?
A Kulitnya berjalur
B Warnanya merah dan hitam
C Kulitnya menjadi merah apabila digoreng
D Kulitnya berbelang-belang seperti harimau
3 Apakah jenis air yang sesuai untuk menternak udang harimau?
A Air laut yang dalam
B Air kolam yang tawar
C Air sungai yang jernih
D Air laut yang masin rasanya
4 Mengapakah udang harimau dikatakan mempunyai keistimewaan?
A Warnanya berbelang-belang
B Boleh hidup dalam air masin
C Rasanya sedap dan digemari ramai
D Bila digoreng kulitnya menjadi merah
5 Apakah resepi yang sesuai untuk memasak udang harimau?
A Digulai begitu saja
B Masak asam pedas
C Boleh direbus biasa
D Digoreng dan dibuat sambal
Ahad, Februari 28, 2010
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan